Make your own free website on Tripod.com
SC BERE CRAIOVA SA 0

Fabrica de bere Craiova a fost pusa în functiune la începutul lunii aprilie 1970, mai întîi cu sectorul "fabricare bere", iar în urmatoarele luni si cu sectoarele "îmbuteliere bere la sticla si butoi" si fabrica de malt. Construirea si darea în functiune a unui asemenea obiectiv, în cel mai dezvoltat - din punct de vedere industrial, dar si agricol - judet al Olteniei, a fost motivata de urmatorii factori:

  • Existenta unor culturi extinse de oarze (orz si orzoaica) în judetele Dolj, Olt si Mehedinti;
  • Existenta unei singure fabrici de bere în întreaga Oltenie - Turnul Severin - fabrica veche si de capacitate mica, ce nu putea asigura nici pe departe cererea de bere a populatiei din aceasta importanta zona a tarii.
  • Podgoriile Olteniei, cu exceptia celor din judetul Vîlcea,detin o mica pondere din totalul terenurilor agricole, iar cantitatea de vin ce se prioduce anual în aceasta zona a tarii este relativ mica în comparatie cu alte zone geografice.

Fabrica de bere Craiova este amplasata în zona industriala de vest a orasului Craiova, la mica distanta de gara si la cca 8 km de centrul orasului. Proiectul noului obiectiv a fost întocmit si avizat de catre specialisti din Centrala Berii în 1968, iar construcsia lui a început în primavara anului 1969. La sfîrsitul lunii august 1970 este pus în funcsiune ultimul sector al Întreprinderii de Bere Craiova si anume "fabrica de malt", cu o capacitate anuala de 11.000 tone. Pîna la aceasta data, sectorul "fabricare bere" a lucrat - începînd din 6 aprilie 1970 - cu malt indigen de la alte unitati din tara si cu malt de import. Diversificarea sortimentala a productiei de bere a început odata cu pornirea fabricii. Astfel, în perioada 1970-1978 s-au creat în mod curent 7-8 sortimente de bere.

Bere Craiova este una dintre cele mai mari fabrici de bere din Romania, avand o capacitate de productie de 700 000 hl/an. In mai 1997, Bere Craiova a hotarat asocierea cu concernul austriac BBAG, acesta din urma detinand in prezent pachetul majoritar de actiuni.

Porter Doljana Oltenia '87
1970 1970 1987